Centralele pe peleti reprezinta o optiune convenabila, ecologica si eleganta, permitand in acelasi timp reducerea costurilor pentru incalzire. Dar stii cu adevarat ce sunt peletii de lemn? De la materia prima pana la produsul finit, in acest articol iti vom prezenta mai multe lucruri pe care s-ar putea sa nu le cunosti despre peleti.
Au mai putina umiditate decat lemnul de foc traditional
Peletii au un proces de productie foarte complex dar si eficient in acelasi timp. Practic, datorita acestui procedeu foarte avansat se obtine un grad de umiditate foarte mic, fiind redus de la 50% pana sub 10%. Practic, majoritatea producatorilor de centrale pe peleti recomanda ca gradul de umiditate sa fie sub 20%, ceea ce inseamna ca procentul de sub 10% garanteaza un foc foarte eficient.
Nu se folosesc substante chimice pentru a lega reziduurile de lemn
Pentru ca peletii sa se pastreze in forma actuala se foloseste comprimarea. Aderenta se face foarte usor datorita continutului de lignina, unul dintre cei mai abundenti polimeri derivati din plante din lume. Se gaseste in aproape toate celulele plantelor uscate si actioneaza ca un bun agent de aderenta odata ce rumegusul este comprimat in peleti.
Reprezinta un combustibil cu potential ecologic
Reziduurile folosite pentru fabricarea peletilor nu provin numai din fabricile de cherestea, din fabricile de prelucrare a lemnului si din recoltele de lemn, ci mai pot proveni si din padurile afectate de incendii, insecte sau boli. Rumegusul folosit pentru fabricarea peletilor este considerat a fi deseu. Prin urmare, peletii pot fi priviti ca un exemplu perfect de reciclare, in beneficul atat a proprietarilor cat si a mediului.
Primavara reprezinta cel mai bun anotimp pentru achizitia peletilor
La fel ca in cazul lemnului de foc, primavara reprezinta momentul oportun pentru achizitionarea de peleti. Lemnul de foc necesita minimum 6 luni pentru a se usca corespunzator si pentru a genera performante superioare. In ceea ce priveste peletii, cumpararea lor in primavara va asigura preturi mai mici.
Eficienta peletilor este aceeasi indiferent de specia lemnului
In cazul centralelor pe lemne se recomanda in general lemnul de esenta tare, insa situatia este diferita atunci cand vine vorba despre peleti.
Indiferent daca este vorba despre lemnul de esenta moale sau lemn de esenta tare, dupa transformarea in peleti, ambele prezinta aceeasi densitate, oferind astfel o capacitate calorica comparabila in BTU pe kilogram, indiferent de specia de lemn.
Peletii din lemn tare au tendinta de a produce mai multa cenusa decat rasinoasele. Prin urmare, este de preferat sa achizitionezi peleti dintr-un lemn mai moale, chiar daca poate avea un pret mai ridicat.
Apar tot mai multi furnizori de peleti
In ultimul timp numarul de producatori si distribuitori de peleti a fost intr-o continua crestere. Acest lucru este avantajos pentru clienti deoarece pretul va deveni mai ieftin si mai competitiv, fiind mai usor disponibil.
Iti amintim faptul ca pe site-ul nostru poti gasi cele mai bune centrale pe peleti cu ajutorul carora iti poti garanta confortul termic in sezonul rece pentru un pret cat mai mic.