Cu toate ca tehnologia si toata aparatura din jurul nostru evolueaza vizibil de la o zi la alta, incalzirea locuintelor a ramas necesara si se face in mare parte folosind tot metodele clasice. Lemnul a ramas principalul combustibil folosit pentru obtinerea confortului termic in sezonul rece. Se aproximeaza ca 43,3% dintre romani folosesc in continuare sobele pe lemne, carbune sau pe peleti pentru incalzirea caselor in care locuiesc.
Acest procent este desigur greu de ignorat. De ce nu trec romanii la metodele noi de incalzire? Ei bine randamentul si eficienta ar putea fi unul dintre motive. Principalul motiv este insa acela ca incalzirea cu peleti se dovedeste a fi in continuare unul dintre cele mai economice moduri de incalzire.
Dat fiind numarul mare de avantaje, renuntarea la incalzirea folosind centrale pe peleti ar fi nejustificata.
Ce sunt peletii?
Desi popularitatea lor este intr-o continua crestere, inca suntem intrebati uneori de catre clientii nostri ce sunt peletii.
Ei bine, peletii din lemn reprezinta deseuri lemnoase care au fost deshidratate pentru ca mai apoi sa poata fi comprimate. Deseurile lemnoase sunt tocate marunt iar astfel se obtine rumegusul care inainte de a fi presat trece printr-un proces de uscare. Dupa ce gradul de umiditate scade la minim, rumegusul este amestecat cu liant iar mai apoi este procesat pentru obtinerea peletilor.
De ce peleti si nu lemne obisnuite?
Este o alta intrebare pe care o primim adesea.
Utilizarea peletilor se dovedeste a fi mult mai avantajoasa din multe puncte de vedere, in comparatie cu utilizarea lemnului solid. In primul rand, puterea calorica este mult mai mare, iar costurile pentru achizitie, transport si stocare sunt ceva mai reduse.
Specialistii considera ca peletii vor deveni in viitor principalul combustibil folosit pentru incalzirea locuintelor.
Care sunt caracteristicile peletilor
- Diametru cuprins intre 3 si 15 mm;
- Dimensiuni pe lungime mai mici de 60 mm;
- Umiditate sub 8%;
- Continut de cenusa sub 1.5%;
- Putere calorica: 3500-4500 kcal/kg.
Avantajele peletilor
In randurile de mai sus am prezentat cateva dintre avantajele principale ale peletilor. Acelea nu sunt singurele iar noi ne dorim sa va prezentam in mare parte toate avantajele de care va veti bucura daca veti decide achizitia unei centrale pe peleti.
Iata care sunt beneficiile utilizarii acestui tip de combustibil:
- dat fiind faptul ca se obtin din deseuri lemnoase, reprezinta un tip de combustibil ecologic;
- este considerata una dintre cele mai curate surse de energie;
- este un mod de incalzire foarte ieftin, costurile fiind cu pana la 30% mai mici decat in cazul utilizarii unei centrale pe gaz;
- au o autonomie mare si exista posibilitatea de automatizare pentru a nu fi necesara interventa proprietarului prea des;
- exista programe precum Casa Verde care subventioneaza achizitia de centrale pe peleti;
- in ceea ce priveste emisiile de carbon, arderea peletilor se dovedeste a fi neutra;
- scot foarte putin fum.
Costuri pentru achizitionarea peletilor – cat costa peletii
In comert putem gasi foarte usor peleti ambalati in pungi de diferite dimensiuni. Iar pretul unui kilogram de peleti se dovedeste a fi de asemenea foarte avantajos. Acesta este de regula intre 50 de bani si 1,5 RON pentru un kilogram. Ofertele pot fi diferite de la un magazin la altul, in functie si de sezon si de promotiile existente.