Centralele pe peleti sunt tot mai populare de la o iarna la alta, iar acest lucru se datoreaza in primul rand numarului mare de avantaje pe care combustibilul folosit il are. Peletii sunt considerati a fi o sursa de energie verde, curata si totodata regenerativa, reprezentand o alternativa foarte economica dar si confortabila in acelasi timp pentru incalzire, in detrimentul combustibililor fosili.
Practic, incalzirea folosind peleti este mult mai ieftina si totodata mult mai prietenoasa cu mediu. Cantitatea de emisii de dioxid de carbon care ajunge in aer este foarte mica, drept urmare mediul inconjurator nu are de suferit in urma arderii peletilor. Iar ca o dovada in acest sens, peletii nu sunt considerati o substanta poluanta de catre protocolul de la Kyoto.
Cand au aparut peletii pentru prima data
Istoria peletilor este una foarte interesanta. Desi acum au devenit populari, ei au o istorie mult mai bogata in spate.
Mai exact, peletii au aparut pentru prima oara in anii 70, unde altundeva daca nu in Statele Unite? Aici a fost construita prima fabrica de peleti. Popularitatea peletilor a crescut in urma problemelor tot mai dese care apareau pe piata petrolului dar si datorita conditiilor tot mai aspre impuse de autoritati pentru a preveni poluarea. Astfel, piata de desfacere a cunoscut o crestere foarte rapida.
Cu cat peletii au devenit mai populari, cu atat mai mare a fost cererea pentru centrale pe peleti. Iar in oferta noastra poti gasi cele mai bune centrale pe peleti din Romania, pe care le poti folosi pentru o incalzire ieftina, eficienta si ecologica.
Ce sunt peletii?
Ei bine, daca nu stiati deja pana acum, ceea ce e putin probabil, peletii sunt realizati din lemn, din rumegus de lemn sau din alte deseuri lemnoase. Practic, sunt compusi doar din materiale naturale, pentru presarea lor folosindu-se diferite masinarii care fac peletii la diferite dimensiuni, de cele mai multe ori avand diametrul de 6 mm si o lungime de maxim 30 mm.
In urma acestui procedeu se obtin peletii care se remarca cu o putere calorica foarte mare, precum si o densitate pe masura.
Cum afli daca peletii achizitionati sunt de calitate?
In primul rand, in punga in care sunt ambalati peletii nu ar trebui sa se regaseasca resturi si impuritati. De asemenea, pentru a proba calitatea peletilor ii poti pune in apa. Peletii care au o calitate buna vor pluti la suprafata, in timp ce peletii de calitate proasta se vor duce la fund.
Avantajele peletilor
Atunci cand optezi pentru incalzirea folosind peleti de cea mai buna calitate, te vei bucura de numeroase avantaje. Iata care sunt principalele avantaje ale peletilor din lemn:
- sunt usor de depozitat;
- nu necesita pregatire asa cum se intampla in cazul lemnelor;
- au o putere calorica si o densitate mare;
- costurile pentru transport sunt reduse;
- sunt o sursa de energie verde care garanteaza o ardere curata;
- arderea peletilor are o autonomie mare, proprietarul centralei pe lemne bucurandu-se de un plus de confort;
- randamentul de ardere este unul ridicat;
- reprezinta un combustibil neutru din punct de vedere al emisiilor de CO2;
- arderea scoate foarte putin fum si lasa in urma o cantitate redusa de cenusa;
- nivelul de depuneri este unul redus.
Singurul dezavantaj al incalzirii folosind peleti ar putea fi reprezentat de costurile initiale destul de consistente pentru achizitia cazanului pe peleti si a celorlalte componente ale sistemului de incalzire. Cu toate acestea, investitiile sunt recuperate pe parcurs, prin economiile facute pentru incalzire.