Este intrebarea pe care o primim deseori de la clientii nostri. Cu totii sunt interesati de consumul unei centrale pe peleti, iar asta deoarece privesc incalzirea cu peleti ca pe o alternativa pentru incalzire mult mai ieftina si mai eficienta totodata.
Nimic mai corect. Cu toate acestea, e greu de oferit un raspuns concret.
Exista o multime de factori care trebuie luati in calcul atunci cand vine vorba despre consumul unei centrale pe peleti. Iata care sunt principalele detalii pe care trebuie sa le ai in vedere:
- Suprafata care necesita incalzire;
- Temperatura dorita in locuinta;
- Gradul de izolare al locuintei;
- Calitatea tamplariei;
- Zona geografica in care este situata cladirea;
- Modelul centralei.
In functie de modelul detinut, incalzirea poate fi controlata in doua moduri. Primul mod de control implica apa radiatorului in timp ce al doilea mod priveste temperatura aerului din locuinta. Modul al doilea se dovedeste a fi insa mult mai avantajos, motiv pentru care il recomandam si noi la randul nostru.
Investitia intr-o centrala care poate fi automatizata, asa cum sunt modelele de pe site-ul nostru, se poate dovedi a fi foarte rentabila, banii fiind recuperati de-a lungul timpului.
Se crede despre peletii din lemn faptul ca sunt mult mai scumpi decat combustibilul solid, ceea ce este foarte gresit. Daca in mod obisnuit intr-un sezon de incalzire platesti 1000 de lei pentru incalzirea folosind combustibil solid, pe peleti vei da cu 5-10% mai mult, insa avantajele sunt mult mai numeroase.
Care este combustibilul cel mai ieftin pentru incalzire
Un raport al preturilor din 2016 ne prezinta urmatoarele preturi pentru incalzire:
- 0,30 pentru 1kw/h de incalzire cu carbune;
- 0,40 de lei pentru 1kw/h de incalzire cu lemne pentru foc;
- 0,31 de lei pentru 1 KW/h de incalzire cu GPL;
- 0,45 lei pentru 1kw/h de incalzire cu Diesel;
- 0,54 lei pentru 1kw/h de incalzire folosind electricitatea;
- 0,17 lei pentru 1 kw/h de incalzirea folosind peleti din lemn.
Peletii din lemn lasa in urma o cantitate redusa de reziduuri
Peletii din lemn se dovedesc a fi foarte avantajosi si din punct de vedere al reziduurilor. In cazul carbunilor, continutul de reziduuri este de 40% in timp ce lemnele de foc prezinta un continut de reziduuri cuprins intre 25 si 28%.
In schimb, in cazul peletilor cantitatea de reziduuri este mult mai redusa. Practic, vorbim despre un procent de doar 1,8% de reziduuri, ceea ce inseamna mai multa eficienta si mai putina munca.
Exista multe optiuni atunci cand doresti sa iti achizitionezi peleti. Vei gasi in comert atat peleti din lemn cat si peleti din paie. Probabil ca nu mai trebuie sa precizam faptul ca peletii din lemn sunt mult mai recomandati. Acestia nu numai ca ofera mai multa energie, ci totodata lasa in urma mai putina cenusa decat peletii din paie.
Testeaza peletii inainte de a achizitiona o cantitate mare. Alege sa cumperi mai intai o cantitate mica, iar daca rezultatele sunt satisfacatoare, atunci poti cumpara o cantitate care sa iti garanteze incalzirea pentru intregul sezon rece.
Atunci cand cumperi peleti ar trebui sa ai in vedere urmatoarele detalii: zgura pe care o formeaza, continutul de cenusa dar si valoarea calorica.