In Europa, in anul 2016 au fost consumate peste 21.7 milioane de tone de pelete de lemn. In principal acestea au fost folosite pentru productia de caldura, mai exact 61,8% din toata aceasta cantitate a fost folosita in acest scop.
Consumul de peleti pentru caldura poate fi impartit in continuare pe trei piete: incalzire rezidentiala (69%), incalzire comerciala (19%) si caldura generata de CHP (12%). Restul de 38,2% din peletele din lemn au fost utilizate pentru productia de energie electrica. Trebuie remarcat faptul ca tehnologiile de producere a energiei din pelete pentru caldura, electricitate sau ambele sunt mature, oferind procese eficiente si fiabile.
Utilizarea peletelor pentru producerea de caldura a ramas un sector puternic in UE, ceea ce a evidentiat o crestere considerabila de-a lungul anilor. In timp ce utilizarea peletilor pentru energia electrica se bazeaza pe cadre politice, utilizarea lor pentru piata de incalzire, care este mai putin dependenta de sprijin, s-a dovedit a fi mai puternica si mai sigura.
Din 2013 pana in 2016, Europa a experimentat trei ierni blande consecutive, ceea ce a dus la o crestere destul de dezamagitoare a consumului de pelete pe piata caldurii. Din fericire, ultimul sezon de incalzire a fost rece, ceea ce a dus la utilizarea peletilor pentru caldura, aceasta inregistrant o crestere de 10,6% in perioada 2016 – 2017. Aceasta crestere brusca a consumului a generat o serie de tensiuni in ceea ce priveste aprovizionarea, ceea ce a condus la penurie in unele zone si a generat o crestere a preturilor. Volumele din 2017 ar putea fi chiar si mai pozitive daca Europa va avea cel putin un sezon normal de incalzire in perioada 2017-2018. In ciuda acestei recuperari a pietei, putem observa o crestere considerabila pe piata de vanzari a aparatelor de incalzire pe baza de pelete, tendinta ce poate fi intalnita in cea mai mare parte a Europei. Aceasta tendinta poate avea un impact asupra cresterii viitoare a vanzarilor de pelete.
Utilizarea peletelor pentru productia de energie electrica in Europa a inregistrat o usoara scadere de 3,1%, in principal din cauza scaderii utilizarii peletilor pentru energie electrica in Regatul Unit si a unei usoare scaderi a CHP in Danemarca. Utilizarea peletilor pentru caldura – din CHP, aparate de uz casnic si comercial – ramane un sector puternic, care a cunoscut o incetinire in ultimii ani din cauza iernilor calde. Cu toate acestea, din cauza unei ierni mai reci decat cele precedente, utilizarea peletilor din lemn pentru sectorul de caldura a inregistrat o crestere de 9,5% intre 2015 si 2016.
Observam ca in Romania consumul de peleti pentru caldura este inca la un nivel redus. Cu toate acestea, exista o tendinta de crestere a consumului chiar si la noi, iar asta poate fi vazuta si in interesul romanilor fata de centralele pe peleti pe care noi le comercializam. Tot mai multe persoane utilizeaza o centrala pe peleti pentru a-si incalzi locuinta, asa ca daca inca nu folosesti acest combustibil… ar trebui sa vezi lista sa de avantaje!