Curățarea și întreținerea cazanului reprezintă una dintre cele mai importante activități pentru buna funcționare a instalației de ardere și pentru un consum minim de peleti.
Îndepărtarea cenușii
Curățarea, respectiv îndepărtarea cenușii din cuptor se face conform procedurii de mai jos, și anume de 2-3 ori pe săptămână, respectiv atunci când cenușa se adună până la arzător.
- Anterior, trebuie în mod obligatoriu să întrerupem funcționarea cazanului și să așteptăm oprirea cazanului.
- Îndepărtăm cupa de ardere, o curățăm (cel mai ușor cu o perie de sârmă) și o punem înapoi la locul ei. În acest sens, avem grijă de cablul de etanșare din marginea inferioară a cupei de ardere.
- De asemenea, curățăm camera de ardere și interiorul arzătorului, cel mai simplu mod de a face acest lucru este cu un aspirator de cenușă.
- Când terminăm, închidem înapoi ușa cuptorului și avem grijă să fie închisă bine.
ATENȚIONARE!
Usa camerei de ardere trebuie să fie bine inchisa, în caz contrar cazanul nu va funcționa corect! Verificăm în mod regulat garniturile de etansare. O etanșare slabă înseamnă o ardere slabă și un consum ridicat de peleti.
Curățarea schimbătorului de caldura și îndepărtarea cenușii din camera de inspecție a schimbatorului de caldura
ATENȚIONARE!
• Aveți grijă să nu atingeți suprafețele încinse ale cazanului, deoarece există posibilitatea de ardere
• Îndepărtați cenușa numai într-un recipient ignifug cu un instrument ignifug
• Purtarea mănușilor este obligatorie
• Trebuie să strângem bine capacul deschiderii de inspecție de sub schimbătorul de caldura. Înainte de a face acest lucru, este necesar să se verifice garnitura, astfel încât să nu se producă o etanșare slabă a capacului, ceea ce ar duce la ardere incompletă și, în consecință, la un consum mare de peleti
• Cenușa din recipientul de sub schimbătorul de caldura trebuie să fie întotdeauna uscată, iar dacă este umedă anunțați în mod obligatoriu instalatorul
Curățarea schimbătorului de caldura se realizează prin intermediul manetei, și anume prin trageri rotative de mai multe ori în sus și în jos se curăță schimbătorul de caldura. Curățăm schimbătorul de caldura o dată pe zi.
- Cu o tragere rotativă a mânerului în sus și în jos, curățăm schimbătorul de caldura.
- Scoatem șuruburile și îndepărtăm capacul deschiderii de inspecție și curățăm cenușa, apoi strângem capacul înapoi și ne asigurăm că este bine etanșat.Recomandam curatarea la o tona de peleti consumata sau mai des in functie de calitatea peletilor.
Curățarea exterioară a cazanului
Curățăm partea exterioară a cazanului cu o cârpă uscată.
Întreținerea cazanului
Întreținerea cazanului este esentiala, mai ales din următoarele motive:
- Fiabilitatea funcționării cazanului
Cazanul va funcționa impecabil și veți evita astfel orice neplăcere.
- Eficiență ridicată
Prin întreținerea regulată a cazanului, veți obține o eficiență ridicată a funcționării cazanului și, astfel, veți reduce consumul de combustibil
- Ardere prietenoasă cu mediul
Prin întreținerea regulată a cazanului, veți ajuta cazanul să atingă rezultate constante de ardere cu emisii scăzute
- Curățarea regulată a cazanului se efectueaza de utilizatorul acestuiai în conformitate cu recomandările persoanei autorizate care a facut punerea in functiune a cazanului .
- Verificarea de întreținere a cazanului este efectuată de un service autorizat o dată pe an, în caz contrar nu vi se aplică condițiile de garanție, iar producătorul nu este răspunzător pentru daunele care apar la cazan, respectiv la întregul sistem de încălzire, ca urmare a servisării neregulate a cazanului
- Păstrați manualul tehnic, deoarece va trebui să il prezentați în eventualitatea unei reclamații de existență a unei erori.