In vremurile actuale avem la dispozitie o noua generatie de sisteme de incalzire care folosesc lemn si peleti, sisteme care garanteaza o ardere curata, eficienta si puternica, pentru a putea incalzi cu succes intreaga casa.
Astfel, clasicele metode care folosesc combustibilul solid pentru a satisface nevoia de incalzire in sezonul rece au fost reinventate, fiind in continuare o optiune viabila, demna de luat in considerare.
Alegerea si instalarea unei centrale cu ardere pe baza de lemn sau peleti
Atunci cand alegeti un sistem de incalzire cu ardere pe baza de lemn sau peleti, este important sa selectati unul care are dimensiunile corecte pentru spatiul de incalzit. Atunci cand un aparat este prea mare, exista tendinta de a asigura o ardere la temperaturi scazute, astfel incat sa fie evitata supraincalzirea. Acest obicei duce la risipa de combustibil dar si la o poluare ridicata a aerului.
O centrala cu dimensiuni mai mici decat cele necesare nu va furniza suficienta caldura. De aceea ar trebui sa discutati cu un specialist pentru a afla nevoile voastre de incalzire.
Cazanele care ard lemnul precum si unele seminee pot emite cantitati mari de poluanti atmosferici. Fumul din lemn contine sute de compusi chimici, inclusiv oxizi de azot, monoxid de carbon, gaze organice si pulberi in suspensie, dintre care multe au efecte negative asupra sanatatii. In multe zone urbane si rurale, fumul cauzat de arderea lemnului contribuie in mare masura la poluarea aerului.
Din acest motiv, unele municipalitati din Occident au decis sa descurajeze folosirea aparatelor de incalzire a lemnului atunci cand calitatea aerului local atinge niveluri inacceptabile. Uneori se iau decizii precum restrangerea sau interzicerea instalarii de aparate de ardere a lemnului in constructiile noi.
Cu toate acestea, sistemele noi de incalzire care folosesc combustibil solid pentru incalzire au fost modernizate in asa fel incat gradul de poluare sa fie cat mai mic. Drept urmare, daca sistemul de incalzire actual are o vechime apreciabila, ar trebui sa iei in calcul inlocuirea lui cu un model mai modern.
Localizarea aparatului (si a cosului de fum) va influenta modul in care caldura este distribuita si conservata in casa dvs. Cele mai multe aparate de ardere pe baza de lemn si peleti sunt in mod esential incalzitoare de spatiu si trebuie asezate in camera in care va petreceti cea mai mare parte a timpului. In mod ideal, ar trebui sa existe o cale de circulatie a caldurii catre restul casei, cum ar fi un ansamblu cu ventilator.
Pentru siguranta si pentru maximizarea eficientei, ar trebui sa aveti in vedere instalarea profesionala a aparatului dvs de ardere pe lemn sau peleti. Un profesionist va evalua cu atentie totul, de la cosul de fum la protectia podelei. De asemenea, un profesionist certificat va poate ajuta sa alegeti cel mai bun aparat pentru a va incalzi casa.
Tipuri de aparate pentru arderea lemnului și a peletelor
In randurile urmatoare vom face o scurta trecere in revista a diferitelor tipuri de aparate disponibile.
Semineul
Proiectat mai mult pentru aspectul sau spectaculos, semineul traditional cu zidarie deschisa nu trebuie considerat numaidecat un mod foarte eficient de incalzire.
Semineele produc, de asemenea, o poluare semnificativa a aerului. Desi unele modele de seminee incearca sa abordeze aceste probleme cu ajutorul unor surse de aer dedicate, cele mai multe seminee traditionale sunt inca perdante de energie.
Instalatiile pentru seminee de inalta eficienta s-au dovedit a fi foarte avantajoase pentru cresterea eficientei semineelor mai vechi. In esenta, insertiile functioneaza ca niste sobe pe lemn, care se monteaza in semineul din zidarie sau pe vatra si folosesc cosul existent. Un inserator de semineu bine amenajat poate functiona la fel de eficient ca o soba pe lemne.
Studiile au aratat ca instalarea corecta a insertiilor de semineu este foarte importanta. Colaborati cu un instalator profesionist care sa examineze semineul si cosul de fum pentru a determina daca acestea sunt potrivite pentru o insertie.
Insertiile trebuie sa fie cat se poate de etanse. Cu cat este mai etans, cu atat este mai usor sa controlati focul si caldura. Instalatorul trebuie sa utilizeze numai materiale izolatoare aprobate pentru seminee pentru a umple eventualele goluri intre gura semineului si scutul de insertie.
Unele seminee moderne reusesc sa obtina o eficienta asemanatoare cu cele ale centralelor pe lemne si sunt certificate ca sisteme cu emisii scazute. Desi au fost proiectate in mod special pentru imaginea atragatoare a focului dintr-un semineu traditional, aceasta generatie de seminee poate furniza in mod eficient si caldura. Prin orificiile de ventilatie de sub focul de caldura, se trage aerul din incapere, se incalzeste printr-un schimbator de caldura si se intoarce in casa.
Sobe catalitice din lemn, arzatoare cu combustie avansata si boilere centralizate pentru arderea lemnului
Sobele pe lemn reprezinta cel mai comun sistem de incalzire care implica arderea lemnului. Noile sobe si inserturi catalitice au o eficienta de pana la 83%.
Sistemele de incalzire cu combustie avansata ofera multa caldura, dar de cele mai multe ori functioneaza eficient numai atunci cand focul arde la acceleratie maxima. De asemenea, cunoscute ca sobe de ardere secundare, ele pot atinge temperaturi de 593 grade celsius, o temperatura suficient de inalta pentru a arde si gazele combustibile.
Aceste sobe au mai multe componente care le ajuta sa arda gazele combustibile, precum si particulele, inainte de a iesi din cos. Componentele includ un canal metalic care incalzeste aerul secundar si il reintroduce in compartimentul de ardere.
Acest oxigen incalzit ajuta la arderea gazelor volatile deasupra flacarilor fara a incetini arderea. In timp ce multe sobe mai vechi au doar o sursa de aer sub lemne, sursa de aer secundata din sobele avansate ofera oxigen gazelor volatile care ajung deasupra focului. Cu suficient oxigen, gazele incalzite ard si ele.
La fel ca sobele clasice, cazanele centralizate pe peleti au fost imbunatatite de-a lungul anilor. Unele incalzitoare moderne, centralizate, utilizeaza tehnologia de gazeificare a lemnului, care arde atat combustibilul din lemn, cat si gazele combustibile asociate, ceea ce le face eficiente pana la 80%. In plus, sunt disponibile sisteme care pot fi comutate la petrol sau gaz, in cazul in care focul se stinge.
Centralele pe peleti sunt foarte apreciate pentru capacitatea lor de a arde peleti compacti, realizati din lemn sau din alte materiale organice, obtinand o eficienta maxima in urma arderii. Aceste centrale se dovedesc a fi mult mai convenabile pentru incalzire decat sobele obisnuite sau semineele. Au o eficienta de combustie mult mai mare, iar poluarea aerului este, de asemenea, scazuta. De fapt, centralele pe peleti reprezinta cel mai curat mod de ardere a combustibililor solizi.
Cele mai multe centrale pe peleti au un pret convenabil, acestea dovedindu-se o investitie foarte rentabila.
Majoritatea au un buncar pentru combustibil generos in care incape o cantitate mare de peleti, ceea ce inseamna o autonomie mare. Gazele de esapament sunt evacuate prin intermediul unei mici conducte de evacuare a gazelor de ardere. Modelele mai avansate au un mic computer si un termostat pentru a controla rata de alimentare a peletilor.
Centralele pe peleti necesita de obicei o singura alimentare pe zi. Exista modele care au sisteme de stocare in vrac si sunt complet automate.
Majoritatea exterioarelor centralelor pe peleti raman relativ reci in timpul functionarii, reducand riscul de arsuri accidentale. Centralele pe peleti ard combustibilul atat de complet, incat depunerile pe cosul de fum sunt minime.
Exista si cateva dezavantaje ale centralelor pe peleti. Acestea trebuie curatate frecvent. Au nevoie de energie electrica pentru ca ventilatoarele sa poata functiona iar o eventuala cadere a retelei electrice va poate lasa fara caldura.
Plasarea cosului de fum si dimensionarea sa
O amplasare corecta a cosului de fum creeaza un flux usor de aer in sistemul de incalzire si in cos, chiar si atunci cand nu se efectueaza o ardere.
Daca proiectati sau construiti o casa noua, va recomandam sa plasati cosul in interiorul casei. Un horn mai traditional, construit de-a lungul unei case, va pierde caldura valoroasa. In cazul in care temperatura aerului din cos se mentine sub cea a aerului interior, aerul rece si mirositor al cosului de fum va fi tras in casa datorita presiunii scazute a efectului de stiva. Intr-un astfel de scenariu, casa a devenit un cos mai bun decat cosul de fum.
Cosurile trebuie sa se potriveasca cu dimensiunile centralei. Hornurile de inalta performanta sunt, de asemenea, izolate. Vechile cosuri de zidarie pot fi reciclate pentru a le conecta in conditii de siguranta si eficienta la noul sistem de incalzire.
Intretinere
Pentru a va mentine sistemul de ardere pe baza de lemn sau peleti in mod eficient si sigur, va trebui sa il intretineti in mod regulat.
In fiecare an trebuie sa solicitati inspectia unor specialisti certificati care vor analiza sistemul de ardere a lemnului. In plus, fata de curatarea cosului de fum, tot sistemul de incalzire trebuie verificat si curatat atunci cand este nevoie.
Curatarea periodica a interiorului centralei pe peleti folosind o perie de sarma va duce la obtinerea unei eficiente mai ridicate. Chiar si o zecime dintr-un centimetru de funingine poate scadea eficienta transferului de caldura cu pana la 50%.
Pentru sistemele cu peleti, este foarte important sa respectati instructiunile producatorului privind functionarea si intretinerea. Inspectati ventilatoarele si motoarele in mod regulat si intretineti-le in mod corespunzator. Recomandam scoaterea peletilor neutilizati din buncar la sfarsitul sezonului de incalzire.
Calitatea peletilor
Peletii sunt de regula vanduti in saci de 40 de kilograme. Majoritatea proprietarilor de case care folosesc o centrala pe peleti ca sursa principala de caldura folosesc doua pana la trei tone de peleti in fiecare an. Centralele pentru peleti sunt deci mult mai putin costisitoare decat alte tipuri de incalzire.
Institutul Pellets Fuels a lansat programul PFI Standards, un program de acreditare terta parte care furnizeaza specificatii pentru combustibil rezidential si comercial. Acest standard asigura consumatorului peleti de cea mai buna calitate atunci cand sunt achizitionati peleti certificati.
De asemenea, puteti verifica calitatea peletilor verificand punga in care sunt impachetati peletii. Exista murdarie si praf excesiv? Atunci ar putea fi de proasta calitate.