Pentru a nu exista evenimente neplăcute în utilizarea cazanului cu peleți în sezonul rece, trebuie să îi acordăm o atenție suplimentară atât înainte cât și după sezonul rece. Doar astfel ne putem asigura de faptul că centrala pe peleți este pregătită de un nou sezon de încălzire în care să funcționeze la parametri optimi.
Pregătirea centralei pentru sezonul rece
Pe lângă lucrările de întreținere pe care trebuie să le efectuăm frecvent în timpul perioadei de încălzire, înainte de a pune centrala în funcțiune pentru prima oară în sezonul rece, trebuie să ne asigurăm mai înainte de toate că este pregătită să funcționeze aproape neîntrerupt câteva luni de zile.
Foarte important: dacă centrala este nouă atunci prima punere în funcțiune trebuie efectuată doar de către un instalator specializat. Mai mult decât atât, după efectuarea primei puneri în funcțiune, tehnicianul trebuie să completeze așa zisul formular de punere în funcțiune, care trebuie înapoiat la sediul importatorului.
La debutul sezonului de încălzire, o primă lucrare ce trebuie efectuată este verificarea buncărului de peleți pentru ca mai apoi să fie fie curățat în cazul în care este necesar.
Peleții trebuie să treacă și ei la rândul lor printr-un proces de verificare. Amintim faptul că trebuie utilizați doar peleți de cea mai bună calitate. Verificarea calității peleților este foarte simplu de realizat: pune peleții într-un recipient cu apă, iar dacă aceștia se duc la fund, înseamnă că sunt de calitate. Dacă în schimb peleții plutesc la suprafață, atunci calitatea lor este îndoielnică. Totodată trebuie evitată prezența corpurilor străine printre peleți, care ar putea ajunge în buncăr.
Trebuie eliminate resturile de cenușă. Pentru a te asigura că în centrală nu rămân resturi de cenușă, trebuie verificate în primul rând arzătorul și cuptorul, iar în final recipientele de cenușă.
De asemenea, recomandăm să nu amânați punerea în funcție a centralei până în primele zile friguroase, deoarece este necesară o pornire experimentală înainte cu 14 zile de sezonul rece. Astfel pot fi prevenite unele surprize neplăcute și remediate la timp.
Verificarea centralei pe peleți:
- Pentru a evita orice problemă tehnică și eroare de funcționare, se recomandă efectuarea unei verificări de tip „service de întreținere” pentru care trebuie efectuată o cerere imediat după încheierea sezonului de încălzire.
- Verificările trebuie efectuate doar într-un service autorizat.
Proceduri ce trebuie efectuate la sfârșitul sezonului rece
Dacă sezonul de încălzire se apropie de final sau nu mai ai de gând să folosești centrala o perioadă îndelungată, atunci ai câteva proceduri de efectuat. Acestea sunt necesare pentru ca la debutul următorului sezon să ai mai puține lucrări de întreținere de efectuat precum și pentru ca aceasta să se bucure de cele mai bune condiții în perioada de repaus.
Înainte de toate, trebuie să te asiguri că în buncăr nu mai există peleți. Indiferent că alegi să îi arzi pe toți, sau să îi scoți din buncăr, trebuie ca ca pe micul ecran să apară mesajul de eroare „NO PELL”.
Chiar dacă este în repaus, recomandăm să păstrați cazanul conectat la rețeaua electrică. Totuși, dacă locuiți într-o zonă în care au loc adesea descărcări electrice sub forma fulgerelor, acesta poate fi protejat prin deconectarea de la rețeaua electrică.
Iar în final, așa cum recomandam și anterior, poți face programarea pentru service-ul anual astfel încât să poți scăpa de o grijă în plus.