Sezonul de incalzire se apropie cu pasi repezi, asa ca toata lumea cauta peleti pentru centrala. Este sezonul in care depozitele isi intampina clientii cu fel si fel de oferte pentru achizitia de peleti, una mai atragatoare decat alta.
Majoritatea detinatorilor de centrale pe peleti prefera sa isi cumpere in avans intreaga cantitate de peleti necesara pentru intreg sezonul de incalzire. Alegerea lor este justificata de faptul ca pretul pentru peleti este mai scazut inainte de sezonul rece, decat dupa ce acesta debuteaza.
Cu toate acestea, achizitia unei mari cantitati de peleti poate veni si cu cateva probleme. De exemplu, depozitarea peletilor poate ridica semne de intrebare in randul persoanelor care nu dispun de foarte mult spatiu.
In acest articol ne-am propus sa discutam despre amenajarea spatiului de depozitare a peletilor pentru centrala dar si despre pastrarea peletilor in general. Astfel, daca si tu folosesti o centrala pe peleti, atunci informatiile din randurile urmatoare iti vor fi cu siguranta de mare ajutor.
Spatiul necesar pentru depozitarea peletilor
Spre deosebire de lemnele pentru foc, peletii ocupa mult mai putin spatiu pentru depozitare. Acesta este unul dintre motivele pentru care unele persoane aleg sa isi incalzeasca locuintele folosind o centrala pe peleti si nu pe lemne.
Depozitarea peletilor se face foarte usor, avand in vedere faptul ca ocupa un volum de spatiu redus. Practic, o tona de peleti ocupa doar 1,4 metri cubi, ceea ce e foarte avantajos. Mai mult decat atat, peletii vin ambalati in saci de diferite dimensiuni, astfel incat sunt pastrati in cele mai bune conditii, fiind feriti de umiditate. Iar daca spatiul in care sunt depozitati este, de asemenea, bine aerisit si cu un grad minim de umiditate, atunci peletii vor fi mereu ca noi si vor oferi un randament foarte bun in timpul arderii.
In cazul in care peletii sunt depozitati intr-o incapere in care gradul de umiditate este unul ridicat, este foarte probabil ca acestia sa se umfle, fiindu-le afectata astfel si calitatea. De aceea se crede ca umiditatea este cel mai mare dusman al peletilor. Prin urmare, daca nu ai un spatiu adecvat pentru depozitarea lor, va trebui sa iti cumperi doar cantitati mici de peleti, astfel incat sa nu aiba de suferit in timpul depozitarii.
Iti recomandam sa iti cumperi o cantitate mare de peleti din timp, deoarece vei beneficia si de un pret mai bun, pe care sa ii depozitezi intr-un spatiu uscat, bine aerisit, nu foarte departe de anexa centralei, pentru a necesita apoi cat mai putin efort pentru alimentare.
Majoritatea producatorilor de centrale pe peleti nu recomanda depozitarea peletilor in aceeasi camera cu centrala. Iar asta deoarece in cazul unui accident, ar putea favoriza extinderea unui incendiu, ceea ce cu siguranta nu iti doresti.
Acestea fiind spuse, speram ca sfaturile noastre sa iti fie de cat mai mare ajutor.